Overzicht Zoek Boven
Download details
Johannes 14 - Het Vader Johannes 14 - Het Vaderhuis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

Johannes 14:1-28

Als een jonge destijds een meisje ten huwelijk had gevraagd, dan gebeuren er een paar dingen:

De jongen gaat terug naar huis om een gedeelte bij het huis van zijn vader aan te bouwen. In bijvoorbeeld Turkije zie je nog steeds huizen die niet af lijken, maar dat hoort dus zo.

De jongen moet werken, maar het meisje moet wel zeker weten dat hij op haar wacht. Daarom geeft hij haar een onderpand. Dat is ook wat de Heere Jezus gedaan heeft. Hij is naar het huis van de Vader gegaan en gaf ons een onderpand, geen goud of zilver, maar de Heilige Geest. Zodat we zeker weten dat we van Hem zijn, dat Hij van ons houdt. Hij komt terug.

2 Kor 11:2

Het meisje moet zich in tussentijd rein bewaren, zodat ze een reine maagd blijft. Ze wacht op de terugkeer van de bruidegom die haar komt ophalen en werkt ondertussen aan haar bruidskleed.

Onze Bruidegom heeft afscheid van ons genomen en in tussentijd is het doel dat we reine maagden blijven voor de Heere Jezus. Natuurlijk mag je van andere dingen genieten, maar hij staat op nummer één in je leven. In openbaringen 19 lezen we over het witte kleed; de rechtvaardige daden van de Heiligen. Onze taak is dus dat we een reine maagd blijven.

Johannes 13:1-13

De Heere neemt afscheid. Vlak daarvoor doet Hij twee belangrijke zaken; de voetwassing en het avondmaal.

De Heere gedraagt zich als de allerminste door zich te kleden als een slaaf en het 'minste' werk te doen als voorbeeld. We kunnen het soms zo mooi vertellen, maar doen wij dat ook? Nemen we de houding aan van de mindere? Hij wilde het zo indringend duidelijk maken dat Hij het zelfs voordeed. Zo wil Ik dat jullie met elkaar omgaan.

Lukas 22: 19-20

Als we het avondmaal vieren, denken we aan Hem. Het is bedoeld tot nagedachtenis aan Zijn werk, niet tot onze opbouw. Het gaat om Hem! We denken aan wat Hij voor ons heeft overgehad. Zowel het avondmaal als de voetwassing is van groot belang.