Overzicht Zoek Boven
Download details
Openbaringen 2 – De eerste lie Openbaringen 2 – De eerste liefde (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

Romeinen 5:3-5

Volharding betekent dat door problemen en tegenslagen je blik weer naar boven wordt gericht. Dat bewerkt weer beproefdheid. Je leert zien wie je zelf bent, wie God is en wat belangrijk is in het leven. Dit bewerkt hoop op een toekomst bij de Heere Jezus. Als je dan terugkijkt, ben je blij met wat de verdrukking in je leven heeft bewerkt. Deze lijn gaat dus naar boven. In Openbaringen 2:13 lezen we over een lijn die naar beneden gaat.

Openbaringen 2:1-13a. Deze brieven geven een profetisch beeld van het christendom van begin tot einde. Pas in ongeveer 1820 drong door dat hier eigenlijk een stukje kerkgeschiedenis stond beschreven.

- Efeze: De periode van de eerste gemeente

- Smyrna: Grote verdrukkingen tot het midden van de derde eeuw

- Pergamum: Een bevoorrechte positie voor christenen

- Tytira: Een donkere periode waarin het christendom werd vermengd met andere godsdiensten

- Sardes: Een schijnbare opwekking met de naam van levend

- Filadelfia: Na 1830 een periode van opwekking die zijn weerga niet kent

- Laodicea: De laatste periode.

Op 2:2-7 Efeze. De Efeziërs hebben bewust een keuze gemaakt om de Heere Jezus niet de eerste te laten zijn. Ze hebben de eerste liefde verlaten (niet verloren) en iets anders op de eerste plaats gezet. Zo'n keuze komt vaak na teleurstelling. Hoe is dat met ons? De Heere wil de eerste zijn in ons leven. We lezen drie dingen: bedenk, bekeer en doe. We moeten onszelf weer omkeren naar Hem. We mogen dan als het ware 'eten van Hem' (vers 7) en 'proeven' wie Hij is.

Op 2:8-11 Smyrna. Wat een ellende: vele jaren verdrukking. Vaak weten we niet wat de ander echt doormaakt en voelt. De Heere Jezus weet het wel. Als we volharden, krijgen we de kroon des levens. Een teken van leven in ons hart en een getuigenis naar de mensen om ons heen.

Op 2:13 Pergamum. Hier is het verkeerd afgelopen. Als we ons op Hem richten, leidt verdrukking tot volharding en hoop. Als we onze blik van Hem afwenden, leidt verdrukking tot 'water bij de wijn'. Dan passen we ons aan aan de wereld waarin we wonen. Daar waar de troon van satan is. Desondanks mogen we ons omdraaien, ons bekeren, en Hem weer de eerste maken in ons leven. De keuze is aan ons!