Overzicht Zoek Boven
Download details
Genesis 13 - Bij de terebinten van M Genesis 13 - Bij de terebinten van Mamre (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Hot

Genesis 13:8-13. Ze moesten uit elkaar om praktische reden. In het vorige hoofdstuk lezen we iets soortgelijks. Het was Abraham slecht bevallen in de wereld.
Lot had een dubbel hart. Aan de ene kant verlangde hij ernaar iets van God te zien, de hof van Eden. Aan de andere kant was hij onder de indruk van het mooie, beschaafde en rijke Egypte. Het zou toch samen moeten kunnen gaan? Hij moest toch op de vlakte kunnen leven zonder beïnvloed te raken? Misschien kon hij zelf nog wel iets goeds betekenen. Dit is de weg die de meeste christenen gaan. We verlangen naar God, maar de wereld heeft ook veel te bieden...

Genesis 13:8-18. Wat deed Abraham? Hij bouwde een altaar voor de Heere . Hij zocht gemeenschap met God, aanbidding. Wij mogen ook gemeenschap met God hebben en Hem de hele dag door aanbidden, ons altaar bouwen.

Genesis 18:1 en 19:1 Een ogenschijnlijk kleine keuze van Abraham was een keuze voor de Heere en Lot kiest voor een gemengd iets. Hoe is het met ze gegaan? Lot zit in de poort van Sodom: een hoge positie in de wereld. Hij had carrière gemaakt en een gezin gesticht. Abraham zat nog steeds bij het altaar. Hij had nog zijn kudde. We lezen over zijn geloofsoefeningen en zijn onvervulde verlangen naar een zoon. Oppervlakkig gezien was Lot de winnaar. Wat heeft het nu voor nut om voor God te kiezen? Er is nog een andere kant.

Genesis 18:1-33. Een van deze mannen is de Heere en Abraham herkende Hem! God kon tot hem spreken. Dat was zijn winst. Heeft God de laatste tijd tot u gesproken? U mag dan dankbaar zijn. Zo niet, begin dan een altaar te bouwen en zoek de gemeenschap met God.

Genesis 19: 1-16. De Heere, die aan Abraham verscheen, gaat niet mee naar Lot in Sodom. Hij kan daar niet zijn. Wij moeten Hém volgen, Hij niet ons. Lot had hard gewerkt, alles geïnvesteerd in Sodom en zijn principes laten varen. Ze keren zich nu tegen hem. De wereld zal zich uiteindelijk ook tegen ons keren, wat we ook gedaan hebben. Pas als er een wonder gebeurt, ziet hij het in en hij heeft nog moeite om het los te laten. Wat een verschil met Abraham, met wie God gewoon kon praten!

God houdt van ons en redt ook ons als we verkeerde keuzes maken. Met de opname zal Hij ons redden uit Sodom en zullen we bij Hem zijn. Wat doen we in tussentijd? Wat Abraham deed was uit vrije keuze (Gal 5:13). Er was in die tijd nog geen wet die verbood om naar Sodom te gaan. Hij was al in Egypte geweest en hij wilde niet meer zonder God (Gal 5:1). Wij zijn kinderen van Abraham (Gal. 3:7) geen kinderen van Mozes.

Sommige keuzes in ons leven vallen niet op, de afwijking is maar klein, maar de eindbestemmingen liggen ver uit elkaar. Maar, Lot mocht op ieder moment uit Sodom gaan en weer terugkomen bij het altaar, maar hij deed het niet. We mogen altijd opnieuw beginnen bij God. De Vader staat klaar om de verloren zoon te ontvangen.